Vaccinaties, inenten, diarree, gezondheid – Egypte

Gezondheid – inentingen

Voor uw reis naar Egypte is inenting in principe niet verplicht, maar sommige vaccinaties worden wel aanbevolen zoals tegen DTP en Hepatitis A.. Er is echter één uitzondering: als je uit een gebied komt waar gele koorts heerst moet je je hiertegen hebben ingeënt. Wilt u hierover de laatste informatie, informeert u dan bij uw plaatselijke GGD. Doe dit zeker 6 weken voor uw reis. Vul uw postcode in op GGD.nl en zie welke GGD bij u in de buurt u kan adviseren. Deze internetsite geeft u tevens meer informatie over alles wat met gezondheid en reizen te maken heeft. Een andere raadzame website is Gezondopreis.nl.

Tip voor duikers: het wordt sterk afgeraden om te vliegen 24 uur voor en na te hebben gedoken. Verder is het verplicht ter plaatse een gezondheidsverklaring in te vullen.

Door de warmte droog je snel uit dus zorg dat je altijd een fles water binnen handbereik hebt. Kraanwater moet je beslist niet drinken. Eet ook geen ijs of salades. Het water van de Nijl en Nijldelta is besmet met bilharzia (platte parasiterende wormpjes die zich kunnen nestelen in je bloed en je blaas), pootje baden raden wij dus af. Neem voldoende zonnebrandolie mee. De zon maakt lange en intensieve dagen in dit land, dus je raakt snel verbrand. Kleed je daarom ook niet al te schaars. Blijf je overnachten in de woestijn dan moet je ook warme kleren inpakken. Het koelt hier ‘s nachts namelijk flink af. Let op!! bij twijfels over uw gezondheid, neem dan contact op met uw huisarts of GGD.

Informatie over Hepatitis A

Hepatitis A is een zeer besmettelijke ziekte die in tropische landen als kinderziekte voorkomt. Het virus dat Hepatitis A veroorzaakt wordt door voedsel overgebracht en komt vaak voor in schaaldieren en ongekookte groenten. De vaccinatie biedt een vrijwel volledige bescherming.

Informatie over DTP

Informatie over DTP, dat is difterie, tetanus en polio. Zij die na 1950 zijn geboren hebben in de meeste gevallen als kind de vaccinaties gekregen. In het algemeen kan dan worden volstaan met één zogenaamde boosterinjectie. Ouderen die niet zijn gevaccineerd of waarvan dit niet duidelijk is dienen een volledige vaccinatie van 3 injecties te ondergaan.

Bescherming tegen de zon

Aangekomen in Egypte zult u worden verwelkomd door een zon die u misschien niet gewend bent. Vooral in de zomermaanden en in het bijzonder tijdens excursies zult u zichzelf goed moeten beschermen tegen de warme zonnestralen. U zult de gebruikelijke maatregelen moeten treffen zoals u insmeren met een hoge factor (tenminste 20), het dragen van een zonnebril en een hoed en het opzoeken van schaduwrijke plekken. U moet ook weten dat er in Egypte een sterke verdamping is en u heeft vaak niet in de gaten hoeveel vocht u verliest. Zorg dat u tijdens een (lange) busreis, wandeltocht of een ritje op de rug van een kameel nooit zonder drinken komt te zitten. Neem een grote fles mineraalwater mee.

Voedsel

Genietend van uw vakantie in Egypte heeft u natuurlijk geen zin in de ‘vloek van de farao’, oftewel een voedselvergiftiging. U kunt dit oplopen door het eten van besmet voedsel of water. Als u over de gezellige bazaars van Egypte loopt, wordt u omringd door de lekkerste geuren van verschillende specialiteiten. Maar probeert u de eerste dagen van uw verblijf de verleiding te weerstaan en geef uw maag even de tijd om aan het (‘vreemde’) voedsel te wennen.

De kwaliteit van het leidingwater in Egypte is vaak slecht. Drink daarom altijd gebotteld water. Flessen bronwater zijn overal verkrijgbaar. Ongekookte melk is ook niet aan te raden. Een andere tip: neem geen ijsklontjes in uw drank. Deze zijn waarschijnlijk gemaakt van leidingwater gemaakt en kunnen zo slechte bacteriën bevatten. Eet in het begin nog geen zeevruchten en rauw voedsel, tenzij u zeker weet dat uw maag het aan kan. Het is beter is om alleen fruit of groente te eten dat u heeft gewassen met bronwater. Het eten goed koken of bakken maakt de kans op een voedselvergiftiging ook kleiner.

Verandering van klimaat kan ook een oorzaak voor de ontregeling van uw darmen. Kent de vloek van de farao geen genade, probeer dan Lomotil of Imodium. Deze zijn beide te verkrijgen in de apotheek waar ze u hoogstwaarschijnlijk Engels te woord kunnen staan.

Medicijnen

Neem van huis in ieder geval uw nodige medicijnen mee. In Egypte zult u vriendelijk worden geholpen wanneer u een apotheek binnenwandelt. Het kan zijn dat u in sommige gevallen voor bepaalde delen in Egypte wel een prik nodig heeft.

Niet erg schadelijk, maar wel heel vervelend kan de khamsin-wind zijn. Deze woestijnwind kan erg irriterend zijn voor mensen die contactlenzen dragen.

Andere aanraders om voor de zekerheid mee te nemen naar Egypte zijn:

– pleisters
– verbandmateriaal
– jodium/sterilon
– zonnebrandolie of -crème
– lippenbalsem
– splinterpincet
– schaartje
– paracetamol
– middelen tegen uitdroging (O.R.S.), tegen reisziekte, tegen diarree of verstopping.

Als u regelmatig medicijnen gebruikt, vraag dan uw arts of apotheker om een zogenaamd geneesmiddelenpaspoort. Dat is een lijst waarop de merknamen van uw medicijnen en de samenstelling van de producten worden genoteerd. Het geneesmiddelenpaspoort is handig om de douane ervan te overtuigen, dat u medicijnen voor eigen gebruik meeneemt en geen drugs. Ook kan het paspoort van nut zijn als u in het buitenland nieuwe medicijnen nodig heeft.

Om al uw medische gegevens bij de hand te hebben bestaat er nu een persoonlijk medisch dossier op internet. Op deze manier heeft u altijd en overal uw gegevens bij de hand. Zo heeft u een veilig gevoel bij een bezoek aan een onbekende dokter of specialist. Het medisch dossier is ideaal om mee op reis te nemen. Kijk voor een voorbeeld dossier en specifieke informatie op Medlook.nl.

Vliegangst

Als u last van vliegangst heeft hebben wij hier dé manier om er vanaf te komen. Stichting Valk helpt mensen met vliegangst en boekt uitstekende resultaten, maar liefst 98% leert zijn of haar vliegangst te hanteren. Leest u voor meer informatie de website van Stichting Valk, en kijk of ook u van uw vliegangst af kan komen.

Oorpijn

Naast vliegangst kan de luchtdruk u ook parten spelen. Oorpijn en hoofdpijn zijn vaak het gevolg. Speciaal hiervoor zijn de drukregulerende en geluidsreducerende EarPlanes ontwikkeld. U reist comfortabel. De EarPlanes regelen de druk in uw oren. Hinderlijke achtergrondgeluiden worden verminderd, terwijl u verder toch alles kunt horen. Deze Earplugs zijn gemakkelijk te bestellen via Earplanes.nl.

Trombose

Ook trombose is één van de bijkomende verschijnselen van lange vluchten. Wanneer men langdurig niet of nauwelijks beweegt is bloedcirculatie in uw benen moeilijk. Hierdoor kunnen kleine bloedstolsels ontstaan die leiden tot trombose (afsluiting van de ader). Een herkenbaar probleem voor veel mensen is ook het ontstaan van dikke voeten en enkels tijdens lange reizen. Speciaal voor het tegen gaan van trombose en het voorkomen van dikke voeten en enkels tijdens uw vlucht zijn de Flight Support Socks ontworpen. Bekijk en bestel ze op ANWB.nl.

Duiken

Het wordt sterk afgeraden om te vliegen 24 uur voor en na te hebben gedoken. Verder is het verplicht ter plaatse een gezondheidsverklaring in te vullen.