Leger Egypte klaar om ‘bloed te offeren’ na ultimatum

Het opperbevel van het Egyptische leger heeft woensdagochtend op zijn Facebookpagina aangekondigd ‘gereed te staan om zijn bloed te offeren’ om ‘de Egyptische bevolking te verdedigen tegen terroristen, radicalen of gekken’. Dat meldt persbureau Reuters.

Boven het bericht, dat is ondertekend door bevelhebber Abdel Fattah al-Sisi, staat de kop ‘De laatste uren’. Het 48 uur durende ultimatum dat het leger president Mohamed Morsi maandag verschafte, loopt woensdag af om 17 uur plaatselijke tijd.

Mocht Morsi voor die tijd niet zijn afgetreden, dan zal het leger de grondwet ongeldig verklaren, het parlement ontbinden en nieuwe verkiezingen uitroepen. In de nieuwe interim-regering moeten vertegenwoordigers van verschillende politieke stromingen en technocraten vertegenwoordigd zijn, maakte het leger bekend.

Volgens de Egyptische staatskrant Al-Ahram zijn de strijdkrachten echter van plan om Morsi te vervangen door een ‘presidentiėle raad’ van drie man en een neutraal kabinet dat wordt aangevoerd door een hoge militair. De nieuwe leiding zou 9 tot 12 maanden als een soort overgangsregering aan de macht blijven en in die tijd een nieuwe grondwet opstellen.

Laatste kans

Het ultimatum van het leger was bedoeld als laatste kans voor Morsi om orde op zaken te stellen en een uitweg uit de politieke crisis te vinden waarin het land is komen te verkeren. Morsi gaf dinsdagnacht in een tv-toespraak aan niet van plan te zijn op te stappen. Hij noemde zich ‘de hoeder van legitimiteit’, erop wijzend dat hij democratisch verkozen is. Eerder had hij het ultimatum bestempeld als ‘verwarrend’.

Legerleider Al-Sisi heeft aangegeven dat het leger de ‘politieke en morele verantwoordelijkheid’ draagt om te vermijden ‘dat Egypte belandt in een donkere tunnel van conflict en onderlinge gevechten’.

Doden

Intussen gaan de onlusten in de hoofdstad onafgebroken door. De BBC meldt dat volgens het Egyptische ministerie van Gezondheid zeker 16 mensen om het leven zijn gekomen door een botsing bij de Universiteit van Caļro tussen het leger en voorstanders van het bewind van Morsi. Meer dan 200 mensen zouden gewond zijn geraakt.

Het leger heeft de Egyptische president Mohamed Morsi afgezet. Hij wordt vervangen door het hoofd van het Constitutioneel Gerechtshof. Dat zal als interim-staatshoofd fungeren totdat er nieuwe verkiezingen zijn. Na een korte overgangsperiode zullen opnieuw presidents- en parlementsverkiezingen worden gehouden.

Dat heeft het hoofd van het Egyptische leger woensdag bekendgemaakt. Generaal Abdel Fattah al-Sisi liet ook weten dat de grondwet is opgeschort. De verklaring werd uitgegeven na een gesprek tussen het hoofd van het Egyptische leger Abdel al-Fatah al-Sisi, oppositieleiders en de belangrijkste geestelijke leiders: de hoogste islamitische autoriteit en de koptische paus. Morsi zelf heeft nog niet gereageerd. Het is niet duidelijk waar hij zich momenteel bevindt.

Onmiddellijk na de mededeling van al-Sisi steeg gejuich op op het Tahrirplein, waar betogers tegen Morsi zich hebben verzameld. Ook werd vuurwerk afgestoken.

Strategische plekken

Eerder op de avond positioneerde het Egyptische leger zich op strategische plekken in het centrum van de stad. Zo werd het voor aanhangers van president Morsi onmogelijk om van de plek waar ze nu demonstreren, naar het presidentiėle paleis te marcheren.

Een ultimatum van het Egyptische leger voor Morsi liep woensdagmiddag af. De islamistische president moest tot een akkoord komen met de liberale oppositie over een deling van de macht. Zo niet, dan zou het leger zelf stappen ondernemen om tot een oplossing voor de crisis te komen in Egypte, waar grote aantallen betogers het vertrek van Morsi eisen.

Morsi is een jaar president geweest. Hij trad vorig jaar eind juni aan. In februari 2011 moest president Hosni Mubarak het veld ruimen na een revolutie.