Jordanië informatie

Het koninkrijk Jordanië is een jong land met een oude en rijke geschiedenis. Reeds in de oudheid waren reizigers gefascineerd door het land dat tegenwoordig Jordanië heet, maar ook op de moderne reiziger heeft het land een steeds grotere aantrekkingskracht, en dat is niet voor niets. Jordanië is een bijzonder gastvrij land vol met indrukwekkende overblijfselen van diverse culturen en magnifieke landschappen. Het is bovendien een land van tegenstellingen. Zo tref je er de prachtige, mysterieuze en verlaten Wadi Rum woestijn, maar ook het levendige centrum van Amman, je treft er burchten, moskeeën, monumenten en majestueuze ruïnes, maar ook de indrukwekkende onderwaterwereld van de koraalriffen van de Dode Zee. En dan is er natuurlijk ook nog het magnifieke Petra. Deze deels uit rotsen gehakte stad, die door de UNESCO is uitgeroepen tot werelderfgoed, is voor velen het hoogtepunt van hun reis of vakantie naar Jordanië.

Tijdens de Golfoorlog van 1991 was Jordanië een van de weinige landen die Irak relatief gunstig gezind bleven. Saddam Hoessein had zich namelijk gepresenteerd als een kampioen van de Palestijnen, en een vijandige houding jegens Irak zou wellicht tot problemen met de in Jordanië wonende Palestijnen hebben geleid. Bovendien grensde Jordanië aan Irak, waar het militair absoluut niet tegen was opgewassen. In 1989 voerde Koning Hoessein de verkiezingen weer in en gaf het parlement en de regering geleidelijk weer een grotere macht. Vanaf 1992 mocht men weer partijen vormen. In 1993 hield Jordanië, voor het eerst sinds 1956, verkiezingen waar meerdere partijen aan meededen. In 1994 werd een vredesverdrag getekend met Israël.

In 1999 overleed Hoessein, waarna hij door zijn zoon Abdoellah werd opgevolgd. De jonge koning probeert zijn land te moderniseren en voert langzaam democratische veranderingen door.

Reisdocumenten

Voor een bezoek aan Jordanië dient u in het bezit te zijn van een geldig paspoort, dat na terugkomst in Nederland nog tenminste 6 maanden geldig is. Voor Jordanië wordt het visum op de luchthaven of aan de grens geregeld.

Gezondheid

Voor Jordanië geldt geen inentingsplicht maar sommige vaccinaties worden wel sterk aanbevolen. De aangeraden vaccinaties zijn: DTP (difterie, tetanus en polio), Hepatitis A en tyfus.

Voor nadere inlichtingen raadpleeg de GGD of uw huisarts. Gebruikt u medicijnen, vraag uw huisarts dan om een in het Engels of Latijn geschreven recept. Tenslotte adviseren wij u uw medicijnen en recepten altijd in uw handbagage mee te nemen.

Geld

De Jordaanse dinar (JD) is ± € 1,09 waard (sept. ’10) en is onderverdeeld in 1000 fils. Wij adviseren u om Jordaans geld ter plaatse te kopen. U mag maximaal JD 300,- uitvoeren. Behalve dollars kunt u ook euro’s meenemen.

Fooien

Het geven van fooien wordt in Jordanië vanzelfsprekend gevonden. De lonen zijn dermate laag dat velen afhankelijk zijn van de fooien die ze krijgen. Met name in restaurants, cafés, bij kruiers, chauffeurs, gidsen en dergelijke is het de gewoonte om een fooi te geven.

Taal

De voertaal in Jordanië is Arabisch maar op de meeste plaatsen kunt u met Engels heel goed terecht.

Kleding

In Jordanië bent u te gast in een Islamitisch land zodat u zich enigszins zult moeten aanpassen. Voor wat de kleding betreft, betekent dit geen onbedekte schouders of knieën. Vrouwen dienen in een moskee het haar te bedekken met een hoofddoek.

Voltage

In Jordanië bedraagt het voltage 220 volt. Wij raden u aan voor alle zekerheid een adapter mee te nemen.

Ambassade Jordanië

Badhuisweg 79
2587 CD Den Haag
Tel.: (070) 416 72 00
Fax: (070) 416 72 09

Beste reistijd

Voor- en najaar zijn de beste periodes voor een bezoek aan Jordanië. In de zomermaanden is het er erg warm.

Tijdsverschil

In Jordanië is het 1 uur later.

Klimaat

Jordanië kent een warm klimaat met in de zomer een gemiddelde temperatuur van 30-c. ‘s Avonds koelt het flink af. Alleen in december, januari en februari is het in het noorden wat frisser, ca. 11-c.