Abdul Fatah Saeed Hussein Khalil al-Sisi

Abdul Fatah Saeed Hussein Khalil al-Sisi, beter bekend als generaal Sisi (Caïro, 19 november 1954) is een Egyptisch politicus en militair. Sinds 8 juni 2014 is hij de president van Egypte.

Militaire loopbaan

In 1977 studeerde hij af aan de Egyptische Militaire Academie. Hij diende vervolgens bij de gemechaniseerde infanterie gespecialiseerd in de omgang met antitankwapens en mortieren. In 2008 werd Sisi commandant van de Noordelijke Militaire Regio Alexandrië. Hierna werd hij directeur van de militaire inlichtingen- en veiligheidsdienst. Hij werd in die hoedanigheid het jongste lid van de Opperste Raad van de Strijdkrachten. In januari 2014 werd hij door interim-president Adly Mansour bevorderd tot de hoogste rang van maarschalk.

Opperste Raad van de Strijdkrachten

In augustus 2012 benoemde president Morsi Sisi tot voorzitter van de Opperste Raad en tot opperbevelhebber van het Egyptische leger, als opvolger van de met pensioen gestuurde Mohammed Hoessein Tantawi. Sisi werd tevens minister van Defensie in het kabinet van Hesham Qandil.

Op 1 juli 2013 stelde het leger president Morsi van de Moslimbroederschap een ultimatum om de politieke crisis in 48 uur op te lossen. Op 3 juli 2013 verliep het ultimatum en zette het leger de president af. Adly Mansour, voorzitter van het Constitutionele Gerechtshof, werd benoemd tot waarnemend president. Leden van de Moslimbroederschap, waaruit president Morsi voortkwam, werden onder arrest geplaatst. In een aankondiging op televisie gaf Sisi aan dat president Morsi “gefaald had tegemoet te komen aan de eisen van het Egyptische volk”. Tevens verklaarde hij dat de grondwet was opgeschort.

Politieke loopbaan

Op 26 maart 2014 legde hij zijn militaire functies neer om mee te kunnen doen aan de Egyptische presidentsverkiezingen, waarin hij tot president werd verkozen met 97% van de stemmen. Hij won de verkiezingen en werd op zondag 8 juni beëdigd in het hooggerechtshof in Caïro.